Kako do pokrivača mahovine u vašem vrtu?

Mahovina može učiniti da neki vrtni elementi, pa čak i cijeli sjenoviti vrtovi izgledaju  staro. Međutim, problem s vrtnom mahovinom je u tome što ponekad uopće ne može rasti sama. A ako se to dogodi, moglo bi potrajati jako dugo da se uspostavi.

Evo načina na koji možete ubrzati i postaviti prekrasan pokrivač zelene mahovine preko kamenja i betonskih obilježja vašeg vrta. Ova metoda ne radi dobro na kipovima od smole i umjetnim pejzažnim stijenama.

Najprije u 3 šalice vode umiješajte grudicu porculanske gline veličine šake da dobijete rijetku pastu. Porculansku glinu obično možete nabaviti u lokalnim hobi trgovinama.

Zatim pomiješajte mješavinu gline s jednom šalicom nerazrijeđene riblje emulzije i jednom šalicom svježe, usitnjene mahovine. Riblja emulzija je biljno gnojivo napravljeno od cijele ribe. Obično je dostupan u maloprodajnim rasadnicima i vrtnim centrima.

Sve pomiješajte i kistom obojite kamenje i betonske predmete. Neka stvari u vrtu budu lagano vlažne tako što ćete zamagliti i paziti da smjesu ne isperete.

Imajte na umu da mahovina prirodno raste u mrljama, voli sjevernu stranu objekata i lako dolazi do pukotina i pukotina.

Koristite ovu formulu u sjenovitim vrtovima i na vlažnim mjestima i najvjerojatnije ćete za nekoliko tjedana imati mahovinu na svojim vrtnim kipovima i pejzažnim stijenama.