Kako maksimalno iskoristiti svoj vrt

Kada kupite novu kuću ili odlučite poboljšati svoju staru, naravno, brinete se o svakoj stopi zemlje koja uz to ide, jer moderan život i moderno vrtlarstvo mogu učiniti svaki centimetar vašeg posjeda upotrebljivim i poželjnim. Nove metode oplemenjivanja tla, niveliranja, ograđivanja i terase čine čak i nagnute, brežuljkaste parcele, dosad nepoželjne, sada atraktivne i izborne. Moderna kemija donijela je nove hranjive tvari u tlo i pružila oružje protiv tradicionalnih neprijatelja vrta: bolesti i insekata. Tvrđe lukovice i sjemenke čine vrtove uspješnijim i predivno živopisnijim. Nevjerojatni hibridi produljili su popis cvjetnih stabala i grmova, stvarajući primjerke za svaku boju i dizajn, svaki tip kuće i vrta. Nova vrtlarska oprema i materijali ubrzavaju dugotrajne vrtne poslove. Novi načini življenja dovode nas u prirodu, a jela s roštilja i udoban namještaj na travnjaku čine malo prigradsko stražnje dvorište luksuzno ugodnim kao što je to prije bilo moguće samo na velikom imanju.

Arhitektonski gledano, današnja kuća je mnogo više dio vani nego jučerašnja. Veliki prozori sa slikama, staklene stijene, ostakljeni trijemovi i terase čine vrt dijelom kuće. Posljedično, pogled postaje mnogo važniji. Prekrasan vrt, raskošan travnjak i zdravo rascvjetano drveće – sve to doprinosi interijeru vašeg doma koliko i vaše draperije ili tapete. Trud i vrijeme koje utrošite na svoje travnjake i vrtove odužit će vam se u svakom pogledu, kako u zatvorenom tako i vani.

Kada planirate svoje okućnice, rukovodit ćete se mnogim principima koje koristite u uređenju svog doma. Proporcije, tekstura, boja, linija, sklad i funkcija — to su pojmovi koji se primjenjuju na uređenje, kao i na uređenje. A ako imate veliko zemljište, imat ćete koristi od pažljivog planiranja jednako koliko i vlasnik trećine hektara.

Vrtne knjige pune su formalnih planova za savršene vrtove i terene, ali vi ćete htjeti uzeti u obzir ne savršeni vrt sam po sebi, već jedan plan koji će biti savršen za vašu obitelj. Analizirajte svoju obitelj, njezine potrebe i navike; zatim osmislite svoje terene kako biste najbolje zadovoljili njegove predrasude, želje i zahtjeve.

Ono što trebate učiniti je održati obiteljsko vijeće i razgovarati o tome što želite učiniti. Naravno, bit ćete vođeni pitanjima cijene i raspoloživog prostora. Nacrtajte plan svoje imovine u prilično velikom mjerilu, oko 1/4 inča do stopala. Sada napravite popis stvari koje obitelj želi, kao što su roštilj, kućica za alat, sušionica, kameni vrt, ograde, igraonica, igralište za badminton, bolji prostori za odmor.

Osim ako nemate sreće i nemate prostrano zemljište, vjerojatno nećete moći sve ugraditi u svoj program—ali s Planiranjem stvari možete raditi postupno. Svoj vrt možete planirati tako da nikad ne izgleda golo, a opet da uvijek bude dovoljno prostran za dodatke koje namjeravate napraviti u budućnosti. A neki će projekti služiti više od jedne funkcije. Na primjer, ako vam je potreban prilaz i imate malu djecu, crna ploča koja se može koristiti za poskoke i vožnju biciklom imat će dvostruku svrhu i lako će opravdati svoju cijenu. Ili ograda koja odsijeca neugodan pogled može djelovati i kao vjetrobran i zgodna pozadina za prostor za odmor. Potporni zid može se udvostručiti kao kameni vrt kada je zasađen izdržljivim patuljastim grmljem i drugim vrstama kamenjara.

Općenito, većina terena podijeljena je na tri načina: javna površina, površina koja se može vidjeti s ulice; uslužni prostor koji uključuje garaže i parkirališne objekte, objekte za dostavu, opremu za sušenje rublja, vanjski skladišni prostor i odlaganje smeća; i privatni prostor, koji se nalazi u stražnjem dijelu kuće. Ovdje je vaše stražnje dvorište, dostupno za igre i izležavanje; terasa ili vanjska blagovaonica; dječje igralište i vrt sa cvijećem, voćem, povrćem, šetnicama i, možda, bazenom.

U svakoj podjeli postoje stvari kojima treba težiti—i izbjegavati. Na primjer, u prednjem dijelu ili javnom prostoru planirajte minimalnu njegu. Odaberite cvijeće i grmlje koje će vam pomoći da u svakom trenutku pokažete privlačno lice prolazniku bez ikakve suvišne muke s vaše strane, tako da kada ne uspijete posvetiti svom prostoru onoliko vremena koliko biste željeli, ispred vaše kuće će i dalje biti prezentabilan. U vašem području usluge planirajte parkiranje izvan ulice; za isporuke koje se mogu izvršiti bez zadiranja u privatnost vašeg travnjaka ili terase; za dvorište za sušenje koje se neće vidjeti s ulice. Za svoje privatno područje koristite najveći dio svoje parcele; iskoristite postojeće drveće i hlad koji vam nudi vaša kuća i garaža za mjesta za odmor. Sjedite u ugodnim kutovima i zaklonite dječja igrališta od ostatka vrta.

Nepotrebno je reći da uređenje okoliša može biti beskrajna avantura, zabava koja je jednako zadovoljna koliko i uljepšava, jer stvaranje i njega cvijeća i drveća, vinove loze i grmlja, travnjaka i ograda, unosi luksuz u dom, sreću u obitelji, a zadovoljstvo svima koji vide ljepotu “dobro dotjerane” kuće.